Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

Zašto bi možda ipak bilo pametnije da smo se odlučili za model „imuniteta krda”?

Jutros pričam o aktualnim zbivanjima s kolegicom na radnom mjestu. Ona se čula sinoć s nekim svojim iz Češke i priča čovjek kako je naprosto fasciniran disciplinom toga naroda. Kako već izlazi koja vladina mjera tako je oni svi zdušno prihvate i revno ju je se pridržavaju. Možda već sa ovim postaje jasno čemu onaj naslov gore, kao i uvodno polemično pitanje iz izvatka teksta, jer naime, mi ovdje i nismo baš discipliniran narod. Uzalud karantene i samoizolacije ako ih se neki definitivno ne misle pridržavati. Uzalud žice i ograde ukoliko se uvijek nađe netko tko će platiti „ulaznicu” da prođe dalje. Uzalud brojevi za prijavu sumnjivih simptoma kad se većina nas više voli liječiti samoinicijativno … uz paracetamol, ocat i čarapu…

Mnogi se možda neće složiti s mojom tezom, tvrdeći da su nam oštre mjere itekako potrebne. Ja bih ponovno rekao, bile bi potrebne i dobrodošle ako bismo ih se svi zdušno pridržavali. Ali dok postoji učestao mentalitet „mjere su tu prvenstveno za druge, a ne za mene i moje”, od toga na koncu i neće biti neke koristi. Jer znate već ono, lopovi nikada ne vole da se i njih same potkrada … stoga su i oni sami na neki način veliki prijatelji zakona kao i zakonskih mjera i odredbi.

Neki stručnjaci su već ranije upozorili da će cijeli ovaj Rašomon s koronavirusom ostaviti iza sebe mnogo veću ekonomsku štetu od one zdravstvene. U tom smislu, cjelokupni prekarijat, i kod nas, i u regionu je upravo ovih dana pretrpio možda pa i smrtonosni udarac. Pojam prekarijata inače obuhvaća osjetljivi ekonomski sloj radnika bez trajnih ugovora o radu, najčešće uposlenih u uslužnim djelatnostima – koje se ovih dana, vidimo, masovno obustavljaju. Tu su i sitni obrtnici kao i zanatlije koji mahom žive po principu „iz ruke u usta”, a i njihove se radnjice, vidimo, zatvaraju. No s obzirom da oni više neće biti u stanju uplaćivati poreze i doprinose, indirektno će, i to vrlo brzo biti pogođen i društveno povlašteni sloj „budžetarijata”. Ovi će biti osuđeni vjerojatno na polovicu dosadašnjih primanja, a oni prvi izgledno na nula primanja, a ovo sve skupa može lako biti uvertira i u naknadne dramatične društvene pobune i nemire. Tako bismo vrlo lako, već u skorije vrijeme, mogli imati ekonomski i društveni kaos, a korona će se i pored svega toga, vidjeli smo, nekako provući do velikog broja ljudi.

I tako na kraju dolazimo do strategije „imuniteta krda”. Prati ruke – pa valjda smo ih i do sada prali. Tko nije, krajnje mu je vrijeme da počne! Izbjegavati rukovanje i prisne socijalne kontakte? Tko se već boji, nek’ slobodno ustukne. Zaštiti stare i nemoćne? Ne brinite se, njima je od sviju nas najdraže živjeti, i oni se već sami od sebe itekako paze. A ostalo, pustiti društvo da funkcionira kako već funkcionira uz poneku neminovnu žrtvu. Većina će se ipak već nekako izvući uz dodatno usavršen i ojačan imunitet.

U Sarajevu, 18. III. 2020.

M. B.

Izvor (foto): 123rf.com; Copyright: Andrii Yalanskyi

Tags: , , , , ,
Mario Bernadić

0 Comments

Leave a Comment