Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

Priča o dvije krave, premda po sebi satira, na poprilično točan način govori o različitim ekonomskim modelima i njima imanentnim logikama:

Socijalizam: Imaš dvije krave, od toga “pokloniš” jednu susjedu.

Komunizam: Imaš dvije krave, država ti uzme obadvije, a tebi zauzvrat daje malo mlijeka.

Fašizam: Imaš dvije krave, država ti uzme obadvije, a tebi zauzvrat prodaje malo mlijeka.

Indijska ekonomija: Imaš dvije krave, i klanjaš im se.

Talijanska ekonomija: Imaš dvije krave, ali pojma nemaš gdje su. Tebe boli briga i odeš na ručak.

Američka neoliberalna ekonomija: Imaš dvije krave i od toga prodaš jednu. Onu preostalu prisiljavaš da daje mlijeka za četiri krave. Na kraju angažiraš konzultanta da izradi analizu zašto je ona crkla.

Britanska ekonomija: Imaš dvije krave i obadvije su lude.

Kineska ekonomija: Imaš dvije krave i 300 ljudi koji su uposleni da ih muzu. Na godišnjoj razini tvrdiš da su svi poslovni planovi ispunjeni te da održavaš maksimalnu produktivnost. Uhapsiš novinara koji tvrdi da i nije sve baš tako.

Iračka ekonomija: Svi misle da ti imaš puno krava, ali ih ti zapravo nemaš. Zatim oni bombardiraju tvoju zemlju i izvrše invaziju. Na kraju, ti i dalje nemaš krave ali zato imaš demokraciju.

Tradicionalni kapitalizam: Imaš dvije krave, prodaš jednu i kupiš bika. Tako zasnuješ stado i ono raste. Na kraju prodaš stado, oročiš novac i živiš dobro od kamate.

Švicarska ekonomija: Imaš 5.000 krava ali vlasnik je netko drugi. Ti naplaćuješ od vlasnika njihovo čuvanje.

Birokratizam: Imaš dvije krave i država ih uzme obadvije. Jednu upucaju, a mlijeko druge bez ikakvog smisla proliju.

Grčka ekonomija: Imaš dvije krave koje si nabavio posuđenim novcem od njemačkih i francuskih banaka, i obje ih pojedeš. Zatim banke dođu po mlijeko, a ti žicaš IMF za pozajmicu. Od IMF-ovog novca kupiš druge dvije krave, te pojedeš i njih. Zatim dolazi IMF i pokušava uzeti svoje mlijeko. Tebe za sve boli briga i odeš na frizuru.

Riskantni (Venture) kapitalizam: Ovo je jako komplicirano, jako fiktivno, te jako riskantno. Dakle, imate dvije krave, ali prodate ih svome javnom poduzeću kao tri. Zatim koristite utjecaj svog rođaka u banci i izvršite zamjenu duga / vlasničkog udjela, uz ponudu da dobijete četiri krave i porezno oslobođenje na pet krava. Zatim prebacite pravo na mlijeko od šest krava jednoj međunarodnoj mljekari registriranoj  na Kajmanskom otočju koja je u tajnosti u vlasništvu vašeg većinskog dioničara, koji vam zatim prodaje prava na sedam krava. Dakle, sada vaše godišnje izvješće pokazuje da imate osam krava i dodatnu mogućnost na još jednu!

Francuska ekonomija: Imate dvije krave, zatim stupite u štrajk, organizirate pobunu, zablokirate javne puteve, sve to jer želite imati tri krave.

Irska ekonomija: Imate dvije krave, jedna od njih je konj.

Australska ekonomija: Imate dvije krave, posao ide dobro i red je da se proslavi. Zatvorite ured, skupite prijatelje i izvedete ih na piće.

U Sarajevu, 13.01.2019. 

M. B. 

Izvor:  Two Cows Explain The World Economy Better Than Any Professor, Truth Inside You, https://www.truthinsideofyou.org/two-cows-explain-world-economy/?fbclid=IwAR00Ik78TFlgYoYcIYn1RMcNXJlub2immxFqYeLRHAAwwA-9BH46a1RIjO4 (Stanje: 13.01.2019.);

 

Tags: , , ,
Mario Bernadić

0 Comments

Leave a Comment