Utorak, 23 srpnja, 2024

Nakon tragičnog gubitka supruge zbog neizlječive bolesti, francuski filozof Emanuel Mounier zapisao je u jednom svom djelu ovu misao: Voljeti nekoga znači reći mu, ti nikada nećeš umrijeti. Ali tko ima hrabrosti voljeti čovjeka na taj način? Tko je dovoljno hrabar da čovjeku kaže živjet ćeš vječno?

Mi katolici slavimo danas rođenje Kristovo, neponovljivi misterij i tajnu Božjeg Utjelovljenja. Kako drugačije objasniti da Vječni Bog postaje vremenitim čovjekom, da se Vječnost odlučila poniziti i postati prolaznom ako ne misterijem i tajnom? U zapisanoj misli  Emanuel Mounier izrekao je dvije neponovljive stvari koje su se dogodile u ljudskoj povijesti. U onom prvom dijelu rečenice Mounier piše voljeti nekoga, znači reći mu… Bog je govorio preko proroka, preko njihovih navještaja svome izabranom narodu Izraelu. To je bila priprema, uvertira u puninu Božjeg govora čovjeku, i Bog je progovorio svojom Božanskom Riječju, Isusom Kristom. U Kristu se zrcali onaj maleni, ali potpuno ispunjeni dio Mounierove rečenice, reći mu… Bog je progovorio jedinim jezikom kojega Bog zna govoriti, jezikom Božanske Ljubavi. U rođenju Kristovu Božanska Ljubav pokazala je svu svoju brigu, ljubav i strast za palog čovjeka i na tu Božansku Ljubav se odnosi prvi i temeljni dio Mounierove rečenice, voljeti nekoga

Razumije li čovjek tu rečenicu koju je Božanska Ljubav izgovorila? Razumije li danas čovjek tu rečenicu, taj misterij i tajnu? Danas kada Božanska Ljubav služi kao jeftina reklama, kada Kristovo rođenje služi kao proizvod kojega se prodaje, proizvodi i kupuje? Danas kada bez imalo ljubavi prema Bogu i čovjeku, ali s mahnitom ljubavlju i strašću prema zaradi i ekonomiji čovjek više ne razgovara s Božanskom Ljubavlju i ne razumije više govor Božanske Ljubavi?

Tek drugi dio misli Emanuela Mouniera daje naslutiti o kakvoj se samo tajni, misteriju ali i Ljubavi tu radi! Kristovo rođenje u sebi i krije i daruje i tajnu i temelj Božanske Ljubavi prema čovjeku. Samo Božanska Ljubav, sam Bog i Njegova Božanska Riječ Isus Krist mogu i imaju hrabrosti izgovoriti onaj drugi dio Mounierove rečenice, ti nikada nećeš umrijeti… Rođenje Božanske Riječi izgovara dugo očekivanu i s čežnjom osluškujuću rečenicu Stvoritelja, rečenicu koja čovjeku obećava i nudi vječnost.

Od stvaranja i pada praroditelja u grijeh i njihovog napuštanja Božanske Ljubavi čekalo se sa zebnjom, tjeskobom, ali i s puno nade i radosnog iščekivanja da konačno Bog kaže čovjeku zarobljenom okovima smrti, ti nikada nećeš umrijetiEmanuel Mounier zapisao je misao o ljubavi prema čovjeku kao izričaju nade u vječni život nakon smrti i otajstvo i tajna Kristova rođenja progovaraju čovjeku jer voljeti čovjeka znači reći mu ti si stvoren za vječnost i jednog ćeš dana uskrsnuti ili kako je to Mounier, vjernik i katolik zapisao u sjećanju na svoju voljenu i nikad prežaljenu suprugu: voljeti nekoga znači reći mu ti nikada nećeš umrijeti… Na dobro Vam došao Božić i sveto porođenje Isusovo!

 

U Sarajevu, 25. 12. 2017.

O. J.

Tags: , , , , ,
Oliver Jurišić

0 Comments

Leave a Comment